26. kesäkuuta 2015

Trans, eteenpäin!





Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa ei ole sijaa yleiselle oikeudenmukaisuudelle. Yhdenvertaisuus mainitaan siinä kaksi kertaa ja ihmisoikeudetkin vain viisi kertaa, kun talous nostetaan esille noin 100 kertaa ja turvallisuuskin 40 kertaa. Yritystoimintaan ja omistamiseen luvataan kuluvalla hallituskaudella miljardiluokan verohelpotuksia, ja asehankintoihin 11 miljardin lisäys.

Toisaalla leikkaukset ja heikennykset kohdentuvat jo ennestään heikoimmassa asemassa oleviin lapsiperheisiin, naisiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin. Globaalisti kehitysyhteistyöhön kohdistettavat leikkaukset vaikeuttavat köyhyyden poistamista sekä demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumista. Sipilän pudottama giljotiinin terä katkaisee   merkittävästi myös sateenkaari kansan kaulaa mm työttömyysturvan ja muiden sosiaalietuuksien leikkauksien kautta.
                     
Transsukupuolisten ihmisten oikeuksia poljetaan edelleen koko EU:n alueella. Suurimmassa osassa Eurooppaa transsukupuoliset altistetaan erilaisille peruuttamattomille toimenpiteille, kuten Suomessa edelleen käytössä oleville pakkosterilisaatioille. Tsanssukupoliset joutuvat todistelemaan identiteettiään useille lääkäreille ja psykologeille ennen kuin todellinen sukupuolensa vahvistetaan.

Vetoamme Sipilään translain uudistamiseksi. Haluamme muistuttaa, että nykyinen laki loukkaa transsukupuolisten ihmisoikeuksia. Pakkosterilisaatio ja turhat tutkimukset on lopetettava.

Työväenliikkeen tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. SKP:n poliittinen toimikunta on linjannut (16.12.2014), että sukupuoli pitäisi voida muuttaa ilmoittamalla siitä maistraattiin kuten esim. Argentiinassa, Saksassa ja Tanskassa, korjattu translaki tulisi saada voimaan mahdollisimman pian ja kolmas sukupuoli pitäisi tunnustaa, jotta lääkärien ei tarvitsisi päättä vastasyntyneen sukupuolta epäselvissä tapauksissa. 

Punainen Sateenkaari yhtyy Amnestyn tuoreeseen kannanottoon: ”Juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoksi ei saa asettaa lisääntymiskyvyttömyyttä eikä mitään lääketieteellistä hoitoa, toimenpidettä tai diagnoosia. Ehdoksi ei myöskään saa asettaa terveydenhoitohenkilöstön tai muun kolmannen osapuolen lausuntoa tai vastaavaa. Juridisen sukupuolen vahvistaminen ja henkilön mahdollisesti tarvitsema lääketieteellinen hoito pitää erottaa toisistaan, eikä niiden toteutumista saa ehdollistaa toisistaan riippuviksi. Mahdollisten lääketieteellisten hoitojen tulee perustua kunkin potilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Juridisen sukupuolen vahvistamisen pitää olla sujuvaa ja nopeaa.”

Nämä vaatimukset ovat yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Translain uudistaminen poistaisi lainsäädännöstämme ihmisoikeuksia loukkaavan kohdan, josta YK on useasti Suomea huomauttanut.

Punainen Sateenkaari osoittaa tukensa myös Kreikan Syrizalle, joka ajaa köyhien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Niin kreikkalaisten kuin suomalaistenkin perusoikeuksien puolustamisessa on kyse sosiaali-, talous-, kulttuuri- ja ihmisoikeuksista, kuten HLBTQ-oikeuksista. Alas alhainen alistuspolitiikka!