26. kesäkuuta 2019

Maiken Kores - slovenialainen tasa-arvoaktivisti Helsinki Prideilla 2019



Tarvitaan vapautuspäivät - keskustelu Työväenliikkeen kirjastossa 

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vapautuminen yhteiskunnan syrjivistä rakenteista ei loppunut siihen, kun taistelun nimi vaihdettiin vapautuspäivistä Prideksi. Keskustelussa avataan vapauden, vapautumisen ja rakenteiden käsitteitä ja pyritään kehittämään Pride-tietoisuutta, avaamaan silmiä sateenkaarikansan omista oikeuksista ja yhteisen taistelun tärkeydestä Suomessa ja Euroopassa.
Punaisen sateenkaaren PRIDE-keskustelua avaavat sateenkaarikansalaisjärjestö “8. Marec Instituutista” Maiken Kores Sloveniasta, Euroopan vasemmiston HLBTQI-ryhmän aktivisti Tiina Sandberg ja SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen.

Tilaisuuden järjestää Demokraattinen sivistysliitto (DSL), Suomen kommunistinen puolue (SKP) ja Euroopan vasemmisto (European Left)


Sloveniassa nuoret aktivistit liikkeen johdossa 

Ljubljanassa asuva Maiken Kores on ohjelmasuunnittelijana slovenialaisessa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asioita edistävässä  “Marec 8” Instituutissa. Koresin työhön kuuluu tapahtumien järjestämistä ja toiminnasta tiedottamista.
- Instituutissa teemme töitä ilman suurempia hierarkioita. Kaikki päätökset tehdään 13 hengen konsensuksella ja jokainen tekee oman pienen osansa suuressa kokonaisuudessa, kuvaa Maiken Kores työtään.

“Marec 8”Instituutti on voittoa tavoittelematon järjestö. Instituutin aktivistit ovat  nuoria.  Mm. ohjelmakomitea koostuu 18-29 vuotiaista aktivisteista. Aktivistist ovat pääsääntöisesti kokoaikaisisia ja vapaaehtoisia.

- Olemme huomanneet, että voimme vaikuttaa asioihin reagoimalla nopeasti eri tapahtumiin, valmistelemalla tarvittavia aloitteita. Jotta voidaan vaikuttaa, keskeistä on erilaisten aktivistien yhteistoiminta, yhteydet erilaisiin sosiaalisiin ryhmiin ja tahtotila löytää yhteisiä poliittisia tavoitteita, sanoo Kores

Instituutti koordinoi slovenian MeToo-kampanjaa ja se on ollut yksi avaintekijöistä käynnistämässä laajaa kansalaiskeskustelua Sloveniassa liittyen mm.  perhelainuudistukseen ja raiskauksen määrittelyyn rikoslaissa.

- Tuomme näitä tärkeitä asioita esille kuukausittaisissa tapahtumissamme. Me uskomme vaikuttamiseen, yhteistyöhön ja kansalaiskeskusteluun.   Sukupuolien tasa-arvon ja HLBTQI-marginalisaation voi ymmärtää vain ymmärtämällä paremmin itse systeemiä ja juuri siksi me Instituutin tapahtumilla haluamme nostaa esille erilaisia sosiaalisia kysymyksiä ja niiden sukupuolisia ja tasa-arvon merkityksiä, kiteyttää Kores

Sateenkaari-aktivisti Maiken Koresin mielestä slovenian Pride järjestäjät tekevät hyvää työtä ja pyrkii nostavat esille hyvin yhteiskunnallisia epäkohtia. Sloveninan Prideilla on useita tapahtumia ja Instituutti Marec 8 osallistuu moneen niistä.

- Yhteistyö ja solidaarisuus ovat keskeisiä nimittäjiä onnistuneen Pride tapahtuman tekemisessä, sanoo Maiken Kores

Tapahtuma FB:ssä