SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen vetoaa pääministeri Juha Sipilään ettei translaista vaiettaisi YK:ssa. |
Suomi
oli toukokuussa 2017 arvioitavana YK:n ihmisoikeusneuvostossa, jossa
jäsenmaat antoivat Suomelle yhteensä 153 suositusta ihmisoikeustilanteen
parantamiseksi. Ennakkotietojen mukaan Suomi aikoo nyt hylätä 37 suositusta muun muassa suositukset translain uudistamisesta.
YK:lla on käytössä tällaisten suositusten kautta vaikuttaminen. Viime kierroksella neljä vuotta sitten Suomi sai 78 suositusta, joista se hylkäsi vain viisi.
Keskustapuolueen Juha Sipilän
hallitus on leikkauspolitiikallaan ajanut suomalaisten vähemmistöjen ja
sateenkaarikansan ahtaalle. Ennakkotietojen mukaan virallinen Suomi ei
ole edes perustelemassa kantaansa ohittaa translain uudistus.
Useat maat ovat YK:n kautta suositelleet Suomelle translain
uudistusta, erityisesti sterilisaatio- ja
lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista sukupuolen juridisen
vahvistamisen edellytyksenä. Myös kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat toistuvasti huomauttaneet, että Suomen nykyinen laki loukkaa ihmisoikeuksia.
Transsukupuolisten tilanne voidaan saattaa muiden kansalaisten kanssa yhdenvertaiseksi. Lakia on muutettava koska transsukupuolisten ihmisten oikeuksia poljetaan edelleen Suomessa ja koko EU:n alueella.
Suurimmassa osassa Eurooppaa transsukupuoliset altistetaan erilaisille peruuttamattomille toimenpiteille, kuten Suomessa edelleen käytössä oleville pakkosterilisaatioille. Trsanssukupoliset joutuvat todistelemaan identiteettiään useille lääkäreille ja psykologeille ennen kuin todellinen sukupuolensa vahvistetaan.
Vetoan pääministeri Juha Sipilään translain uudistamiseksi ja että Suomi heräisi YK-suosituksiin. Nykyinen laki loukkaa transsukupuolisten ihmisoikeuksia. Pakkosterilisaatio ja turhat tutkimukset on lopetettava.
Työväenliikkeen tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. SKP:n poliittinen toimikunta on linjannut (16.12.2014), että sukupuoli pitäisi voida muuttaa ilmoittamalla siitä maistraattiin, korjattu translaki tulisi saada voimaan mahdollisimman pian ja kolmas sukupuoli pitäisi tunnustaa, jotta lääkärien ei tarvitsisi päättä vastasyntyneen sukupuolta epäselvissä tapauksissa.