Työläisten oikeudet, ihmisoikeudet –
sananvapaus ovat yhteisöjen kokoisia, isoja ja rakenteellisesti
ratkaisevia asioita. Helposti kuulee, että vieläkö tänäänkin ja
2000-luvulla pitää tästä ja tuosta käydä keskustelua ja vieläkö tätäkin
tai tuotakin asiaa pitää joukolla puolustaa. Ja aina pitää sanoa, että
kyllä - vieläkin pitää ja kyllä joukolla on puolustettava.
Miksi oikeudet eivät ole ikuisia?
No yksinkertaisesti siksi, koska oikeudet eivät ole pysyvä tila, joka säilyisi ennallaan tai kehittyisi itsestään. Kroonista on vain muutos. Olen todella tyytyväinen tämän vuoden Pride-viikon teemaan “Liike”, koska sillä halutaan nostaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen liikkeen merkitystä.
Tänään Pride on brändi, joka kertoo suvaitsevaisuudesta ja tavoitteesta. Pride-brändi ei tietenkään kerro välineestä, jolla yhteiskuntaa korjataan niin, että Pride voisi tapahtua. Se ei ole sen intressissä. On liikkeen tehtävä kertoa korjausvälineestä, koota yhteisöä ja organisoida vapaustaistelua.
Juuri tästä syystä ottaa aivoon, että tänään mikä tahansa riistokapitalisti voi näyttäytyä suvaitsevaisuuden edistäjänä vaihtamalla firman kirjaimet sateenkaaren väreihin, liimaamalla Pride-lipun tuotteisiin joiden tuotantokaari ei synny sateenkaarisista oikeuksista tai toiminnasta joka vapauttaisi ihmisiä ja luontoa riistävistä rakenteista.
Minä en ole enää niin varma, onko se niin hienoa, että yritykset kilpaa julistautuvat homoystävällisiksi - gay friendly. Onhan se irvokasta, että samaan aikaan kun tavarataloketju Stockannilla on Yt-neuvottelut ja henkilökuntaa laitetaan pihalle, pyrkii Stockamann suomalaisen suvaitsevaisuuden ikoniksi. Voi Ihmiskasvoinen kapitalismi! Olisi aika lopettaa sokea bisneshypetys.
Stockmannin tavoitteena on vähentää kustannuksia kevääseen 2021 mennessä vähintään 40 miljoonalla eurolla, josta merkittävä osa näkyisi jo vuoden 2020 tuloksessa.
Henkilöstöön kohdistuvat säästöt olisivat arviolta alle kolmasosan tavoitteesta, ja yli kaksi kolmasosaa olisi muita säästöjä. Toimenpiteiden arvioidaan johtavan enintään 160 työntekijän vähennykseen Suomessa. Stockmann Retail- ja Real Estate -liiketoimintayksiköt sekä konsernin yhteiset toiminnot yhdistetään uuteen Stockmann-liiketoimintayksikköön 1.7.2019 alkaen.
Olen ihan homona Stockan työläisten puolella heidän taistellessaan työpaikoistaan. En usko, että sateenkaari firman logossa pystyy säilyttämään leivän stockalaisten työläisten pöydässä.
Ennen ikkunoita rikottiin – nyt niitä Pride-mainosteipataan
Joskus parikymmentä vuotta sitten oli varmaan homofobisempaa kuin 2019 ja eilen oli stigmaisempi aika kuin tänään. 1980-luvulla yrittäjä saattoikin ottaa riskin, jos mainosti ruokapaikkaansa tai majoitusliikettään homoystävälliseksi. Setankin ikkunoita rikottiin. Moni jätti mainostamatta. 45 vuotta sitten, silloin kuin tämä meidän homojen ja lesbojen vapautusliike täällä meillä Suomessa käynnistyi, eivät yritykset brändänneet itseään vapaustaistelun kannattajiksi eikä suurpääoma nähnyt kasvavaa potentiaalia sateenkaariliikkeessä. Tänään on toisin. Nyt Pride sopii marketteihin ja kangaskassiksi arkikäyttöön. Kenen vapautta yritykset ajavat?
Rahaa on ja sitä käytetään, mutta mihin
Tänä keväänä Helsingin pörssi teki ennätystuloksen. Pörssiyhtiöt jakoivat keväänä 13,5 miljardia osinkoina. Yhdeksi syyksi ennätyksellisen korkeisiin osinkotuottoihin on nostettu Björn Wahlroos, joka on Nordean, Sammon ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja. Juha Sipilän hallitus ja sen uusliberaalit edeltäjät ovat ajaneet Suomeen jättifirmojen verotusta suosivan politiikan, jossa erilaisiin pääomiin kohdistuvia veroja on meillä Suomessa EU:n keskitasoa vähemmän. Nämä kolme Helsingin pörssin voittajayhtiötä vastaavat neljännestä Helsingin pörssin markkina-arvosta. Jokainen niistä maksoi myös tänä vuonna avokätiset osingot omistajilleen.
Pikainen käynti Nordean, Sammoin ja UPM:n sivuilla kertoo, että Nordea on ensimmäisenä pankkikonsernina mukaan Helsinki Prideilla. Jokainen pankin asiakas voi nyt Pride-viikon aikana maksutta vaihtaa pankki- ja luottokortin sateenkaaren väreihin. Pian minunkin rahani on sateenkaarivaluttaa. Olen edistyksen kärjessä. OP- pankki on alusta loppuun oranssi eikä Pride haulla saa tulosta. Tänään FB:n sivuilla vasstaan tuli OP-blogi jossa oli sateenkaarevaa asiaa.
UPM:n sivuilla tuorein uutinen on Baijerissa Saksassa suljettu lähes 600 työläisen paperitehdas. UPM on päättänyt sulkea pysyvästi paperikone 10 UPM Plattlingin tehtaalla Saksassa. Sellujätin sivuilla kerrotaan, että UPM:n sahat pyörivät täysillä ja uusi johtaja Aki Temmes näkee tulevaisuuden valoisana samalla sivulla, jolla kerrotaan työläisten irtisanomisesta.
Säätiö ilman pääomaa
Seta ry perusti Seta-säätiön vuonna 1982. Säätiön tarkoituksena on edistää yhteiskunnallista toimintaa, joka edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö tukee taloudellisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuteen pyrkivää yhteiskunnallista toimintaa sekä harjoittaa toimintaa, joka välittömästi edistää säätiön tarkoituksen toteutumista. Käytännössä tämä tarkoittaa kansalaisjärjestötoiminnan kaltaista pienimuotoista rahankeräystä. Vaarana on, että ehkä tulevaisuudessa järjestö ulkoistaa varainhankinnan ja joku yksityinen bisnes alkaa Pride-hypetyksessä tehdä bisnestä liikkeen tarpeella kerätä rahoitusta itselleen ja yhteisönsä aloitteille ja asialle.
Seta Säätiön tarkoituksena on edistää seksuaaliseen tasavertaisuuteen pyrkivää yhteiskunnallista toimintaa. Säätiö vastaanottaa yksityisten kansalaisten lahjoituksia ja testamentteja. Kritisoin Setaa siitä, että se liikkeen etujärjestönä ei ole tarpeeksi kehittänyt yhteiskunnallisen vaikuttamisen työkaluja ja kartuttanut säätiön pääomaa ja sitä kautta voinut edistää liikkeen vaikuttamistyötä. Seta säätiö ei toistaiseksi jaa apurahoja tai avustuksia. Tällä hetkellä säätiön toiminta keskittyy varainhankintaan jakokelpoisen pääoman kasvattamiseksi. Seta säätiö ja liikkeen yhteiskunnallisen vaikuttamisen työ on elvytettävä ja kerättävä siihen tarvittavat varat. Bisnes, tässä on nyt uuden Pride kevään paikka!
Tänään suurpääoma kasvattaa voittojaan sateenkaarikansan brändillä, jakaa osinkoja omistajilleen ja unohtaa kuinkas muutenkaan liikkeen, jolla sateenkaarikansan oikeuksia kehitettäisiin. Ei ole mitenkään muuten selitettävissä, että aikana, jolloin bisneksellä menee hyvin – sukupuoli- ja seksuaalioikeuksien työtä kehittämään luodulla säätiöllä menee huonosti, kun se ei ole viimeiseen viiteentoista vuoteen juurikaan pystynyt jakamaan apurahoja tai avustuksia. Onko kenttä tyytyväinen tilanteeseen? Riittääkö meille setalaisille veikkausvaroista saadut toimintatuet ja niillä toteutetut ajoittain ihan kunnianhimoisetkin hankkeet?
Olisi ollut vähemmän mediaseksikästä, jos vaikka Helsingin pörssin rikkaimmat olisivat tehneet todellisen Pride kevään ja siirtäneet vaikka prosentin osinkotuotoista suomalaiselle kansalaisjärjestötoiminnalle. Nythän otsikoissa on ollut se miten yritykset ovat lähteneet mukaan Prideen. Olisiko joku Pride-viikon tapahtumien sponsorointia suurempi ollut mahdollista? Kyllä. Toisenlaisella pääomiin kodistuvilla veroratkaisuilla todellakin - kyllä. Se olisi tarkoittanut jakovaraa kansalaisyhteiskunnan erilaisille toimijoille, joista sateenkaarikansan toiminnalliset aloitteet olisivat varmasti olleet kiinnostuneet. Eivät yritykset olisi sitä itse esittäneet - eikä porvaripolitiikkakaan. Siihen tarvitaan meitä kriittisiä sateenkaaren porukoita, jotka vaadimme työvälineitä oikeuksiemme toteuttamiseen.
Oikeus omaan kulttuuriin
Vaatimus siitä, että vähemmistöillä on oikeus omaa kulttuuriin, on juurikin vaatimus kansalaisyhteiskunnan budjetin vahvistamisesta. Tarvitaan rahaa toimitiloihin, toimintaan, kansainvälisiin tapaamisiin, viestintään ja omaan journalismiin, lehtiin, digialustoihin – yksinkertaisesti oman jäljen jättämiseen. Esimerkiksi nykytilanne, jossa meillä ei ole lähes tulkoon yhtään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen omaa mediaa, on sietämätön ja asettaa kyseenalaiseksi sen onko meillä alettu ottaa takapakkia liikkeen kulttuurisessa kehityksessä. Voimalehti tai radikaalit feministiset ja ihmisoikeuksien julkaisut ovat tärkeitä omalla paikallaan, mutta eivät voi mitenkään kokonaisvaltaisesti vastata siihen tarpeeseen, jota liike mennäkseen eteenpäin todellisena koko sateenkaarikansan ihmisoikeuksien ja HLBTQI-kulttuurin puolesta puhujana tarvitsee. Liike tarvitsee oman lehtensä takaisin! Liikkeellä on syytä vaatia uudelta itseään vasemmistolaiseksi hallitukseksi kutsuvalta Antti Rinteen hallitukselta kansalaisyhteiskunnan vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen lisäresurssointia.
Olen entistä varmempi siitä, että yritykset pyrkivät saamaan mahdollisimman hyvä tuoton toiminnastaan. Yrityslaki ja kapitalismikin velvoittaa tuottamaan voittoa.
Antti Rinten hallitus lupaa paljon. Valtion yhtiö- ja muun omaisuuden myymisen eli yksityistämisen jatkaminen kertaluonteisten menojen rahoituskeinona ja HX- hävittäjien suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisesti rakentavat edistyksellisen politiikan sisään leikkausmekanismia joka porvari-valtionvarainministerin käsissä johtaa mahdollisesti leikkauspolitiikan uusiin vasemmistolaisiin muotoihin.
Meidän, jotka elämme sateenkaaren kaikissa väreissä myös Pride-viikon jälkeen, olisi viisasta ymmärtää, että tarvitaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien näkökulmasta vaikuttamistyötä, jossa kehitetään yhteiskunnan rakenteista niin, että ne muuttuvat turvallisiksi ja mahdollistavat erilaisten sukupuoli- ja seksuaali-identiteettien omaehtoisen kehittymisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen.
Tarvitaan vapautuspäivät - ja Pridet
Onneksi meillä on taiteilijat ja radikaalit kulttuurityöläiset koska heistä on esimerkiksi siinä missä järjestön rahankeräys ei houkuta yksityistä sektoria mukaan ja bisnesmiehet nysväävät vain brändiensä kanssa. Kirjailija ja teatterin moniottelija Pirkko Saisio sai Finlandia palkinnon “Punainen erokirja” teoksestaan vuonna 2003. Radikaali taiteilija ei palkintonsa kanssakaan tyytynyt sovinnaisuuteen vaan lahjoitti 26 000 € Setalle vaikuttamistyöhön.
Olisi kyllä jo uuden Finlandia aika. Todellakin nyt tarvitaan uudenlaista sateenkaarevaa vaikuttamistyön kulttuuria. Tarvitaan mukaan toimintaan kutsuvaa uutta kulttuuria, juhlaa ja yhdessäolon Pridea ja sateenkaarikansan oikeuksia ajavaa vapautuspäivien taistelua!
Kiitos Pride-yhteisölle osallistavasta toimintakulttuurista ja Setalle arvokkaasta vaikuttamistyöstä!
Miksi oikeudet eivät ole ikuisia?
No yksinkertaisesti siksi, koska oikeudet eivät ole pysyvä tila, joka säilyisi ennallaan tai kehittyisi itsestään. Kroonista on vain muutos. Olen todella tyytyväinen tämän vuoden Pride-viikon teemaan “Liike”, koska sillä halutaan nostaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen liikkeen merkitystä.
Tänään Pride on brändi, joka kertoo suvaitsevaisuudesta ja tavoitteesta. Pride-brändi ei tietenkään kerro välineestä, jolla yhteiskuntaa korjataan niin, että Pride voisi tapahtua. Se ei ole sen intressissä. On liikkeen tehtävä kertoa korjausvälineestä, koota yhteisöä ja organisoida vapaustaistelua.
Juuri tästä syystä ottaa aivoon, että tänään mikä tahansa riistokapitalisti voi näyttäytyä suvaitsevaisuuden edistäjänä vaihtamalla firman kirjaimet sateenkaaren väreihin, liimaamalla Pride-lipun tuotteisiin joiden tuotantokaari ei synny sateenkaarisista oikeuksista tai toiminnasta joka vapauttaisi ihmisiä ja luontoa riistävistä rakenteista.
Minä en ole enää niin varma, onko se niin hienoa, että yritykset kilpaa julistautuvat homoystävällisiksi - gay friendly. Onhan se irvokasta, että samaan aikaan kun tavarataloketju Stockannilla on Yt-neuvottelut ja henkilökuntaa laitetaan pihalle, pyrkii Stockamann suomalaisen suvaitsevaisuuden ikoniksi. Voi Ihmiskasvoinen kapitalismi! Olisi aika lopettaa sokea bisneshypetys.
Stockmannin tavoitteena on vähentää kustannuksia kevääseen 2021 mennessä vähintään 40 miljoonalla eurolla, josta merkittävä osa näkyisi jo vuoden 2020 tuloksessa.
Henkilöstöön kohdistuvat säästöt olisivat arviolta alle kolmasosan tavoitteesta, ja yli kaksi kolmasosaa olisi muita säästöjä. Toimenpiteiden arvioidaan johtavan enintään 160 työntekijän vähennykseen Suomessa. Stockmann Retail- ja Real Estate -liiketoimintayksiköt sekä konsernin yhteiset toiminnot yhdistetään uuteen Stockmann-liiketoimintayksikköön 1.7.2019 alkaen.
Olen ihan homona Stockan työläisten puolella heidän taistellessaan työpaikoistaan. En usko, että sateenkaari firman logossa pystyy säilyttämään leivän stockalaisten työläisten pöydässä.
Ennen ikkunoita rikottiin – nyt niitä Pride-mainosteipataan
Joskus parikymmentä vuotta sitten oli varmaan homofobisempaa kuin 2019 ja eilen oli stigmaisempi aika kuin tänään. 1980-luvulla yrittäjä saattoikin ottaa riskin, jos mainosti ruokapaikkaansa tai majoitusliikettään homoystävälliseksi. Setankin ikkunoita rikottiin. Moni jätti mainostamatta. 45 vuotta sitten, silloin kuin tämä meidän homojen ja lesbojen vapautusliike täällä meillä Suomessa käynnistyi, eivät yritykset brändänneet itseään vapaustaistelun kannattajiksi eikä suurpääoma nähnyt kasvavaa potentiaalia sateenkaariliikkeessä. Tänään on toisin. Nyt Pride sopii marketteihin ja kangaskassiksi arkikäyttöön. Kenen vapautta yritykset ajavat?
Rahaa on ja sitä käytetään, mutta mihin
Tänä keväänä Helsingin pörssi teki ennätystuloksen. Pörssiyhtiöt jakoivat keväänä 13,5 miljardia osinkoina. Yhdeksi syyksi ennätyksellisen korkeisiin osinkotuottoihin on nostettu Björn Wahlroos, joka on Nordean, Sammon ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja. Juha Sipilän hallitus ja sen uusliberaalit edeltäjät ovat ajaneet Suomeen jättifirmojen verotusta suosivan politiikan, jossa erilaisiin pääomiin kohdistuvia veroja on meillä Suomessa EU:n keskitasoa vähemmän. Nämä kolme Helsingin pörssin voittajayhtiötä vastaavat neljännestä Helsingin pörssin markkina-arvosta. Jokainen niistä maksoi myös tänä vuonna avokätiset osingot omistajilleen.
Pikainen käynti Nordean, Sammoin ja UPM:n sivuilla kertoo, että Nordea on ensimmäisenä pankkikonsernina mukaan Helsinki Prideilla. Jokainen pankin asiakas voi nyt Pride-viikon aikana maksutta vaihtaa pankki- ja luottokortin sateenkaaren väreihin. Pian minunkin rahani on sateenkaarivaluttaa. Olen edistyksen kärjessä. OP- pankki on alusta loppuun oranssi eikä Pride haulla saa tulosta. Tänään FB:n sivuilla vasstaan tuli OP-blogi jossa oli sateenkaarevaa asiaa.
UPM:n sivuilla tuorein uutinen on Baijerissa Saksassa suljettu lähes 600 työläisen paperitehdas. UPM on päättänyt sulkea pysyvästi paperikone 10 UPM Plattlingin tehtaalla Saksassa. Sellujätin sivuilla kerrotaan, että UPM:n sahat pyörivät täysillä ja uusi johtaja Aki Temmes näkee tulevaisuuden valoisana samalla sivulla, jolla kerrotaan työläisten irtisanomisesta.
Säätiö ilman pääomaa
Seta ry perusti Seta-säätiön vuonna 1982. Säätiön tarkoituksena on edistää yhteiskunnallista toimintaa, joka edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö tukee taloudellisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuteen pyrkivää yhteiskunnallista toimintaa sekä harjoittaa toimintaa, joka välittömästi edistää säätiön tarkoituksen toteutumista. Käytännössä tämä tarkoittaa kansalaisjärjestötoiminnan kaltaista pienimuotoista rahankeräystä. Vaarana on, että ehkä tulevaisuudessa järjestö ulkoistaa varainhankinnan ja joku yksityinen bisnes alkaa Pride-hypetyksessä tehdä bisnestä liikkeen tarpeella kerätä rahoitusta itselleen ja yhteisönsä aloitteille ja asialle.
Seta Säätiön tarkoituksena on edistää seksuaaliseen tasavertaisuuteen pyrkivää yhteiskunnallista toimintaa. Säätiö vastaanottaa yksityisten kansalaisten lahjoituksia ja testamentteja. Kritisoin Setaa siitä, että se liikkeen etujärjestönä ei ole tarpeeksi kehittänyt yhteiskunnallisen vaikuttamisen työkaluja ja kartuttanut säätiön pääomaa ja sitä kautta voinut edistää liikkeen vaikuttamistyötä. Seta säätiö ei toistaiseksi jaa apurahoja tai avustuksia. Tällä hetkellä säätiön toiminta keskittyy varainhankintaan jakokelpoisen pääoman kasvattamiseksi. Seta säätiö ja liikkeen yhteiskunnallisen vaikuttamisen työ on elvytettävä ja kerättävä siihen tarvittavat varat. Bisnes, tässä on nyt uuden Pride kevään paikka!
Tänään suurpääoma kasvattaa voittojaan sateenkaarikansan brändillä, jakaa osinkoja omistajilleen ja unohtaa kuinkas muutenkaan liikkeen, jolla sateenkaarikansan oikeuksia kehitettäisiin. Ei ole mitenkään muuten selitettävissä, että aikana, jolloin bisneksellä menee hyvin – sukupuoli- ja seksuaalioikeuksien työtä kehittämään luodulla säätiöllä menee huonosti, kun se ei ole viimeiseen viiteentoista vuoteen juurikaan pystynyt jakamaan apurahoja tai avustuksia. Onko kenttä tyytyväinen tilanteeseen? Riittääkö meille setalaisille veikkausvaroista saadut toimintatuet ja niillä toteutetut ajoittain ihan kunnianhimoisetkin hankkeet?
Olisi ollut vähemmän mediaseksikästä, jos vaikka Helsingin pörssin rikkaimmat olisivat tehneet todellisen Pride kevään ja siirtäneet vaikka prosentin osinkotuotoista suomalaiselle kansalaisjärjestötoiminnalle. Nythän otsikoissa on ollut se miten yritykset ovat lähteneet mukaan Prideen. Olisiko joku Pride-viikon tapahtumien sponsorointia suurempi ollut mahdollista? Kyllä. Toisenlaisella pääomiin kodistuvilla veroratkaisuilla todellakin - kyllä. Se olisi tarkoittanut jakovaraa kansalaisyhteiskunnan erilaisille toimijoille, joista sateenkaarikansan toiminnalliset aloitteet olisivat varmasti olleet kiinnostuneet. Eivät yritykset olisi sitä itse esittäneet - eikä porvaripolitiikkakaan. Siihen tarvitaan meitä kriittisiä sateenkaaren porukoita, jotka vaadimme työvälineitä oikeuksiemme toteuttamiseen.
Oikeus omaan kulttuuriin
Vaatimus siitä, että vähemmistöillä on oikeus omaa kulttuuriin, on juurikin vaatimus kansalaisyhteiskunnan budjetin vahvistamisesta. Tarvitaan rahaa toimitiloihin, toimintaan, kansainvälisiin tapaamisiin, viestintään ja omaan journalismiin, lehtiin, digialustoihin – yksinkertaisesti oman jäljen jättämiseen. Esimerkiksi nykytilanne, jossa meillä ei ole lähes tulkoon yhtään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen omaa mediaa, on sietämätön ja asettaa kyseenalaiseksi sen onko meillä alettu ottaa takapakkia liikkeen kulttuurisessa kehityksessä. Voimalehti tai radikaalit feministiset ja ihmisoikeuksien julkaisut ovat tärkeitä omalla paikallaan, mutta eivät voi mitenkään kokonaisvaltaisesti vastata siihen tarpeeseen, jota liike mennäkseen eteenpäin todellisena koko sateenkaarikansan ihmisoikeuksien ja HLBTQI-kulttuurin puolesta puhujana tarvitsee. Liike tarvitsee oman lehtensä takaisin! Liikkeellä on syytä vaatia uudelta itseään vasemmistolaiseksi hallitukseksi kutsuvalta Antti Rinteen hallitukselta kansalaisyhteiskunnan vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen lisäresurssointia.
Olen entistä varmempi siitä, että yritykset pyrkivät saamaan mahdollisimman hyvä tuoton toiminnastaan. Yrityslaki ja kapitalismikin velvoittaa tuottamaan voittoa.
Antti Rinten hallitus lupaa paljon. Valtion yhtiö- ja muun omaisuuden myymisen eli yksityistämisen jatkaminen kertaluonteisten menojen rahoituskeinona ja HX- hävittäjien suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisesti rakentavat edistyksellisen politiikan sisään leikkausmekanismia joka porvari-valtionvarainministerin käsissä johtaa mahdollisesti leikkauspolitiikan uusiin vasemmistolaisiin muotoihin.
Meidän, jotka elämme sateenkaaren kaikissa väreissä myös Pride-viikon jälkeen, olisi viisasta ymmärtää, että tarvitaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien näkökulmasta vaikuttamistyötä, jossa kehitetään yhteiskunnan rakenteista niin, että ne muuttuvat turvallisiksi ja mahdollistavat erilaisten sukupuoli- ja seksuaali-identiteettien omaehtoisen kehittymisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen.
Tarvitaan vapautuspäivät - ja Pridet
Onneksi meillä on taiteilijat ja radikaalit kulttuurityöläiset koska heistä on esimerkiksi siinä missä järjestön rahankeräys ei houkuta yksityistä sektoria mukaan ja bisnesmiehet nysväävät vain brändiensä kanssa. Kirjailija ja teatterin moniottelija Pirkko Saisio sai Finlandia palkinnon “Punainen erokirja” teoksestaan vuonna 2003. Radikaali taiteilija ei palkintonsa kanssakaan tyytynyt sovinnaisuuteen vaan lahjoitti 26 000 € Setalle vaikuttamistyöhön.
Olisi kyllä jo uuden Finlandia aika. Todellakin nyt tarvitaan uudenlaista sateenkaarevaa vaikuttamistyön kulttuuria. Tarvitaan mukaan toimintaan kutsuvaa uutta kulttuuria, juhlaa ja yhdessäolon Pridea ja sateenkaarikansan oikeuksia ajavaa vapautuspäivien taistelua!
Kiitos Pride-yhteisölle osallistavasta toimintakulttuurista ja Setalle arvokkaasta vaikuttamistyöstä!