30. kesäkuuta 2012

Punaisen sateenkaaten PRIDEJULKILAUSUMA 2012

                                                                                                                                                                                       kuva T. Koivisto


ROTTA* HALLITUKSEN ANTI-GAY POLITIIKALLE
Suomessa on kuuden puolueen sateenkaarihallitus, jonka leikkauspolitiikka heikentää kansalaisten ja myös HLBT-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisia oikeuksia, kurjistaa heikoimmassa olevan homojen ja lesbojen elämää ja estää parisuhteessa elävien perheoikeuksien täyttä toteutumista.   

Hallitus ei käytännössä edistä transihmisten oikeuksia eikä hallitusohjelmassa pyritä edistämään sukupuolineutraalia avioliittolakia tai samaa sukupuolta olevien oikeutta adoptioon.

Punaisen sateenkaaren mielestä Suomi säästää kokoomuksen johdolla pian itsensä hengiltä, marginalisoi vähemmistöjä, luo köyhyyttä, lisää tuloeroja ja edistää tuloerojen kasvua. Hallituksen säästöohjelmat ja budjettiraamit leikkaavat nyt vakavasti juuri sieltä missä sukupuoli – ja seksuaalivähemmistöjen hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja yhteiskunnallista osallistumista pitäisi kehittää – sivistyksestä, koulutuksesta ja kulttuurista.

LOPPU LEIKKAUSPOLITIIKALLE!
Punaisen sateenkaaren mielestä PRIDE:n suojelijan kulttuuriministeri Arhinmäen ollakseen uskottava ja suojellakseen seksuaalivähemmistöjen todellista vapautumista pitäisi sanoutua irti hallituksen oikeistolaisesta leikkauspolitiikasta. On mahdotonta yhtäällä lopettaa resursseja ja toisaalla kertoa siitä miten toiminta paranee ja kehittyy lisäämällä vaikka uudenlaista tasa-arvon ymmärtämistä.

Toisenlaiselle radikaalille vasemmistolaiselle ja punavihreälle yhteistyölle ja politiikalle on myös HLBT-perspektiivistä tarvetta.  Suomi voisi olla eurooppalainen sivistysvaltio, pitää huolta koulutuksesta, kulttuurista ja globaalina kollektiivina kasvaa suvaitsevaisuuteen.   HLBT-hyvinvointi tarvitsee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen erityistarpeiden taloudellista huomiointia enemmän kuin palveluihin kohdistuvia leikkauslistoja.   

Nykyinen hallitus haluaa leikata kuntaosuuksista, ajaa peruspalvelut kuralle, lopettaa noin 40 000 kuntasektorin työpaikkaa ja luoda maaperää kuntapalveluita korvaavalle yksityiselle sektorille. 

Punainen sateenkaari esittää vastalauseen nykymenolle ja peräänkuuluttaa pelkän ilmapiirivaikuttamisen sijaan radikaaleja ja rakentavia päätöksiä perusturvasta ja julkisen sektorin, kuntien ja valtion roolista vastuunkantajana. 

TILAA VÄHEMMISTÖILLE JA VAIHTOEHDOILLE

Helsinki PRIDE 2012 -tapahtuman teema on tila. Punainen sateenkaari esittää vastalauseen hallituksen leikkauslistoille ja vaatii tilalle solidaarisuutta ja politiikkaa, jossa ihmisen tarpeet asetetaan bisneksen edelle.  Hallituksen politiikka on loogista vain kun sitä tarkastelee kansainvälisen suuren rahan ja pankkien perspektiivistä. 

Punainen sateenkaari pitää Setan vuoden teemaa tärkeänä ja vaatii tilaa ja vaihtoehtoja politiikalle, jolla turvataan demokraattisen Suomen rakentaminen, jossa vähemmistöt ovat yhteiskunnan täysvaltaisia vaikuttajia ja jossa heillä on oikeaa päätäntävaltaa. 

Punainen sateenkaari on kulttuuriministeri Arhinmäen kanssa erimieltä siitä, että Helsingistä olisi viime vuosina tullut avoimempi ja hauskempi kaupunki. Muutosta on tapahtunut jo aiemmin, mutta viime vuosina kaupunkilaisten oikeus maksuttomaan ja julkiseen tilaan on kaventunut. Hauskuus on olut kaukana siitä, että Helsingin kaupunki kuukausi sitten hääti todellista demokratiaa vaatineen Occypy-liikkeen mielenosoituksen Kansalaistoriksi nimetyltä aukiolta ihan Arhinmäen silmistä eduskuntatalon edestä pois häiritsemästä.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on julistanut PRIDE-rauhan. Punainen sateenkaaren mielestä se, että rauhan julistaa Jussi Pajunen, uusliberaali poliittisen eliitin pukuherra, joka politiikallaan tähtää lähdes kaiken julkisen yksityistämiseen ja kollektiivisen lopettamiseen, kuulostaa matkailunedistäjärotan puheenvuorolta ja näyttäytyy näennäissuvaitsevaisuuden irvikuvana. 

Pajusen linjalle on vaihtoehtoja. Punainen sateenkaari vaatii Helsingin kaupungin vuosittain satojen miljoonien ylijäämistä ja lähes miljardin kassatalletuksista ohjattavaksi lisää rahaa sivistyksen, koulutuksen ja kulttuurin toimintaan sekä lähipalveluihin, työllisyyteen ja asumismenojen nousun hillitsemiseen. Punaisen sateenkaaren mielestä kokoomus, demarit, vihreät ja vasemmistoliitto kantavat asiassa rottina poliittista vastuuta, koska kyseiset valtuustoryhmät ovat jatkuvasti alibudjetoineet palveluja.


*MIKÄ ROTTA?

Seta jakaa vuosittain Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisuuksien ja sukupuolten moninaisuudesta. 

Asiallisen tiedon omena on myönnetty mm. kirjailija-psykiatri Veronica Pimenoffille, Prometheus-leirin tuki-ry:lle, toimittaja Heli Koskelalle, Vantaan kaupunginmuseolle, laulaja Jenni Vartiaiselle ja lauluntekijä Teemu Brunilalle, kirjailija Sofi Oksaselle, Suomen Big-Brother -talolle, kirkon Yhteys-likkeelle.

Seta on tähän asti ilmoittanut itse nuhtelevansa julkisesti asiallisen tiedon omenan vastapainona Kunniarotta-antipalkinnolla sellaisia henkilöitä tai yhteisöjä, jotka ovat toiminnallaan ylläpitäneet seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää tai muuten vaikeuttaneet seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämää.

Kunniarotan on saanut; toimittaja Stig Kankkonen, SPR:n veripalvelu, professori Tuula Tamminen, muusikko Sakari Kuosmanen, MTV3 MAX -televisiokanava, Turun Sanomat, kirkkoherra Torsten Sandell, ylipormestari Raimo Ilaskivi, kansanedustaja Bjarne Kallis, kenraali Gustav Hägglund ja Instrumentarium.

MIKÄ LEIKKAUSPOLITIIKKA?

Tässä on nyt lista hallituksen leikkauksista. Katsokaa tätä listaa ja sanokaa miksi Paavo Arhinmäki ja Jutta Urpilainen ovat tyytyväisiä. Laskekaa tästä kenelle laman laskua laitetaan. Miksi vasemmistoliiton ja demarien johto ilkeää puhua tuloerojen kaventumisesta ja puolustella leikkauksia jotka iskevät kohtalokkain seurauksin ihmisten arjen turvaan ja hyvinvointiin?

- Kuntien rahoitusta leikataan tänä ja ensi vuonna noin 1,5 miljardilla eurolla

- Arvonlisäveroa korotetaan. Tämä kohdistuu kaikkein raskaimmin pienituloisiin, joiden menoista välttämättömyystarvikkeiden kulutus
vie suuremman osa kuin isotuloisilla. ALV -päätös leikkaa kuluttajilta ja pienyrittäjiltä 750 miljoonaa euroa.

- Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuusindeksiä jäädytetään
kolmeksi vuodeksi.

- Yliopistoilta leikataan kymmeniä miljoonia. Opetus- ja
kulttuuritoimen leikkaukset ovat yhteensä 138 miljoonaa.

- Lapsilisien indeksikorotukset jäädytetään kolmeksi vuodeksi,
mikä leikkaa niitä 100 miljoonaa.

- Työ- ja elinkeinoministeriön varoja leikataan noin 80
miljoonaa vaikka työttömyys kasvaa.

- Autonkäytön kilometrikorvauksia vähennetään 70 miljoonalla
eurolla.

- Kehitysyhteistyöstä leikataan lisää 30 miljoonaa jo
hallitusohjelmassa sovitun kehitysyhteistyörahojen
jäädyttämisen lisäksi.

- Maa- ja metsätalousministeriöltä leikataan 55 miljoonaa.

- Ympäristöhallinnosta leikataan 5 miljoonaa.

- Asuntopolitiikasta vähennetään 15 miljoonaa.

- Eläkkeiden leikkaaminen aloitettiin lopettamalla varhennettu
vanhuuseläke, nostamalla osa-aikaeläkkeen ikäraja 61 vuoteen.

- Työttömyysturva porrastetaan niin, että nuoret ja alle 3
vuoden työsuhteessa olevilta leikataan ansiosidonnaisen
turvan pituudesta viidennes (500 päivästä 400 päivään)

- Työeläkemaksuja korotetaan 0,2 % niin työntekijöiltä kuin
työnantajilta, niin pieniltä ja kuin isoilta yrityksiltä.

- Pienituloisille epäedullista suuntausta verotuksessa ilmentää
myös se, että valtionosuuksien leikkauksen seurauksena useat
kunnat joutuvat nostamaan kunnallisia tasaveroja.