22. helmikuuta 2014

Punainen sateekaari kannattaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi.


JP Väisänen: "Kannatan avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Samaa sukupuolta olevat parit tulee asettaa lainsäädännössä yhdenvertaiseen asemaan eri sukupuolta olevien parien kanssa."
 SKP:n HLBT- työryhmä Punainen sateenkaari kannattaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Samaa sukupuolta olevat parit tulee asettaa lainsäädännössä yhdenvertaiseen asemaan eri sukupuolta olevien parien kanssa." / kuva SKP arkisto
Punainen sateekaari haluan antaa toisenlaisen poliittisen viestin kuin mitä konservatiivit Kataisen hallituksen edustajat ja homofobinen parlamentaarinen oppositio. 

On hyvä muistaa ainakin kolme asiaa liittyen keskusteluun sukupuolineutraalista avioliittolaista. Ensimmäiseksi; kuuden puolueen hallitus ei saanut mahtumaan sukupuolineutraalia avioliittolakia hallitusohjelmaan. Toiseksi; suuri joukko suomalaisia (166 851) on omalla allekirjoituksellaan pakottanut eduskunnan käsittelemään asiaa - kiitos uuden kansalaisaloitteen mahdollisuuden. Kolmanneksi on hyvä muistaa, että työväenliikkeen tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Meillä kaikilla tulee olla yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet myös riippumatta meidän sukupuolisesta suuntautumisesta.
Suomeen saatiin laki rekisteröidystä parisuhteesta vuonna 2002. Se ei kuitenkaan anna kaikkia samoja oikeuksia kuin avioliitossa. Sosiaali- ja verolainsäädännössä avio- ja avoliittoja koskevat säädökset eivät koske rekisteröityjä parisuhteita. Myöskään adoptio-oikeus ja nimilaki eivät koske yhtäläisesti rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä. 
Monissa muissa maissa avioliittolainsäädäntö on jo uudistettu sukupuolineutraaliksi. Näin on tehty muun muassa Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Esimerkiksi Ruotsissa avioliittolain muutos johti myös luterilaisen kirkon päätökseen, joka mahdollistaa kirkollisen vihkimisen homopareille. 
Punainen sateekaari kannattaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Samaa sukupuolta olevat parit tulee asettaa lainsäädännössä yhdenvertaiseen asemaan eri sukupuolta olevien parien kanssa. SKP kannattaa valtion ja kirkkokuntien toisistaan erottamista ja on tämän linjan mukaisesti sitä mieltä, että kirkoilla ei pidä olla päätösvaltaa eikä veto-oikeutta avioliittolainsäädäntöön.