25. kesäkuuta 2014

Tasa-arvoinen yhteiskunta vaatii tasa-arvoiset lait!


Punaisen sateenkaaren Pridejulkilausuma 2014:

 


Tasa-arvoinen yhteiskunta vaatii tasa-arvoiset lait!

Punainen sateenkaari paheksuu eduskunnan lakivaliokunnan päätöstä hylätä kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä. On täysin käsittämätöntä, että muutaman ihmisen mielipide riittää mitätöimään satojentuhansien tahdonilmaisun. Vetoamme eduskuntaan, että se syksyllä päättäisi ottaa kannan tasa-arvon puolesta syrjintää vastaan. Uudelta hallitukselta puolestaan vaadimme translain uudistuksen saattamista päätökseen vielä tällä hallituskaudella.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ratkaisisi toteutuessaan yhden translainsäädännön ongelman. Nykyään laki vaatii juridisen sukupuolensa vaihtoa hakevalta pakkosterilisaation, lääketieteellisen selvityksen kuulumisesta ”vastakkaiseen sukupuoleen” ja 18 vuoden iän lisäksi myös avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi tai päinvastoin.

Punainen sateenkaari toivoo, että Suomessa otetaan mallia Tanskasta, jossa translakiin jätettiin vaatimuksiksi vain täysi-ikäisyys ja 6 kuukauden harkinta-aika. Ei ole kenenkään etu aiheuttaa ihmisille vakavia mielenterveyden ja muita ongelmia vain siksi, että yhteiskunnan on vaikea käsitellä erilaisuutta. Ei myöskään ole hyväksyttävää, että ihmiset laitetaan valitsemaan esimerkiksi sukupuolensa korjaamisen ja lasten saamisen välillä. Etenkin nuorille nämä ovat täysin kohtuuttomia vaatimuksia.

Kaikenlainen sukupuoleen tai sukupuoliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä on kitkettävä myös työelämästä. On aivan yhtä väärin erottaa nainen lasten saamisen takia, jättää mies palkkaamatta homouden takia kuin siirtää transmies pois asiakaspalvelutehtävistä.

Työelämän on oltava tasa-arvoista, eikä siihen riitä pelkästään asenteiden muuttaminen, tarvitaan myös sellainen lainsäädäntö, että se tukee syrjintää kokenutta henkilöä, ei syrji häntä lisää.

Punainen sateenkaari (SKP)