16. joulukuuta 2014

Punainen sateenkaari juhlii: SKP Suomen edistyksellisin puolue! SKP kannattaa kolmannen sukupuolen tunnustamista ja juridisen sukupuolen vahvistamista henkilön omana ilmoituksena



SKP kannattaa kolmannen sukupuolen tunnustamista ja juridisen sukupuolen vahvistamista henkilön omana ilmoituksena

SKP:n poliittinen toimikunta 15.12.2014
Suomen nykyinen lainsäädäntö loukkaa transihmisten kehollista koskemattomuutta, yksityisyyden ja perhe-elämän suojaa, oikeutta terveyteen sekä itsemääräämisoikeutta.
Työväenliikkeen tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Kaikilla tulee olla yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet myös riippumatta heidän sukupuolestaan tai sukupuolisesta suuntautumisestaan. Lain vaatimus tietyssä sukupuoliroolissa elämisestä ei ole perusteltu nykyaikaisen sukupuolikäsityksen valossa ja siksi säädökset on päivitettävä vastaamaan ihmisten identiteettejä.
Pohjoismainen nuorten neuvosto on esittänyt kolmannen sukupuolen hyväksymistä koko Pohjolaan. Sukupuolen vahvistamisen ehdot vaikuttavat keskeisesti transihmisten ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Tilanne ja tutkimus haastavat muuttamaan translakia

Transihmisten Ihmisoikeuksia loukkaavien ehtojen poistamista ovat vaatineet muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, Euroopan neuvosto, Euroopan parlamentti ja laaja joukko kansalaisjärjestöjä Suomessa ja kansainvälisesti. Suomi ei ole maana edelläkävijä: Argentiinassa, Saksassa ja Tanskassa sukupuoli ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Samoin Norja valmistelee translakimuutosta. EU:n perusoikeusviraston tutkimus transihmisten syrjinnästä vahvistaa lainmuutoksen tarpeen.

Lääketieteellinen ja juridinen sukupuolenkorjaus

SKP vaatii lakiin sukupuolen vahvistamisesta kirjattavaksi, että juridisen sukupuolen vahvistaminen tulee perustua henkilön omaan ilmoitukseen. Sukupuolen vahvistaminen voisi perustua maistraatille tehtävään omaan ilmoitukseen, kuten esimerkiksi Tanskassa ja Argentiinassa. SKP esittää myös vaatimusta lisääntymiskyvyttömyydestä poistettavaksi laista.
Lakimuutoksessa on varmistettava, että transsukupuolisten ihmisten vanhemmuus turvataan ihmisoikeusperusteisesti sekä tietosuojaa kunnioittaen. Näin ollen tulisi olla mahdollisia, että lapsen synnyttäjä voidaan todeta lapsen isäksi. Jo syntyneiden lasten osalta puolestaan pitäisi olla mahdollista, että äitiys muuttuisi isyydeksi ja isyys äitiydeksi.
Ihmisoikeusnäkökulmasta myös alaikäisille on mahdollistettava juridisen sukupuolen korjaaminen.
Lisäksi on muutettava tilanne, jossa lääkäri leikkaa vauvan kun sen sukupuolta ei voida selvästi määritellä. Intersukupuolisten vauvojen vanhemmilla pitää olla pakkoleikkaamisen sijaan mahdollisuus vastasyntyneen kirjaamisesta kolmanteen sukupuoleen. Juridista sukupuolta on riskittömämpää muuttaa kuin kehoa.
Tutkimuksen mukaan keskimäärin yksi viidestä työssäkäyvästä tai työtä etsivästä koki tulleensa syrjityksi työelämässä tai työnhaussa. Transihmisistä saman tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas koki syrjintää työelämässä tai työnhaussa.
Työelämässä tarvitaan myös rohkeita aloitteita ja reiluja kaikkien työläisten erilaisuutta kunnioitettavia työpaikkoja. Ammattiyhdistysliikkeen on huomioitava sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tarpeet kun työelämän pelisääntöjä uudistetaan.
SKP haluaa edistää sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisten oikeutta määritellä itse itsensä. Siksi SKP kannattaa kolmannen sukupuolen tunnustamista.