27. marraskuuta 2014

Hyvässä yhteiskunnassa kaikilla yhteisvastuu




Perjantaina 29.11. eduskunnassa äänestetään sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Sukupuolineutraalin avioliittolain tarkoituksena on asettaa kaikki avioliittoon haluavat pariskunnat samalle viivalle poistamalla laista sukupuolen käsitteen, joka nykyisellään rajoittaa avioliiton naisen ja miehen väliseksi oikeudelliseksi instituutioksi.

Nykyistä kahden rinnakkaisen instituution ratkaisu on epäoikeudenmukainen, koska rekisteröidyissä parisuhteissa eläviltä puuttuu kaksi keskeistä oikeutta, jotka aviopareille on suotu: oikeus yhteiseen lapsen adoptoimiseen ja sukunimeen ilman erillistä hakemusta.

SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen kannattaa sukupuolineutraalia avioliittolakia


- ”Jos minun adoptiovanhempani eläisivät ja voisivat äänestää, he ihan varmasti äänestäisivät lain puolesta” vakuuttaa avoimesti adoptiostaan ja homoseksuaalisuudesta kertova SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen joka, 47 vuotta sitten adoptoitiin kuudenneksi lapseksi körttiläistaustaiseen junamiehen ja kotiäidin perheeseen Pieksämäellä. 

Sukupuolineutraali avioliittolaki mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien perheiden luonnollisen vastuunkantamisen. Suomen kommunistinen puolue (SKP) kannattaa avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Samaa sukupuolta olevat parit tulee asettaa lainsäädännössä yhdenvertaiseen asemaan eri sukupuolta olevien parien kanssa. SKP kannattaa valtion ja kirkkokuntien toisistaan erottamista ja on tämän linjan mukaisesti sitä mieltä, että kirkoilla ei pidä olla päätösvaltaa eikä veto-oikeutta avioliittolainsäädäntöön.

- ”Työväenluokan perspektiivistä sukupuolineutraalissa avioliittolaissa on kysymys ennen kaikkea tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jossa kaikilla yhteiskunnan eri jäsenillä on tasa-arvoiset oikeudet ja yhtäläiset velvollisuudet” sanoo Väisänen ja kysyy lopuksi
- ”Miksi tämä nyt aikuiseksi kasvanut adoptiolapsi ei vuorostaan voisi kantaa omaa vastuutaan?”