8. marraskuuta 2023

Aborttioikeus turvattava!

Kristillisdemokraatit ehdottavat tällä hetkellä ympäri Suomen, että lääkäreiden tulisi voida uskonnolliseen vakaumukseensa vedoten kieltäytyä tekemästä aborttia. Tätä ei voida sallia.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö on kehottanut perussuomalaisia valtuutettuja tukemaan KD:n aloitteita, jotta abortin saamista voitaisiin vaikeuttaa tai tehdä siitä täysin mahdotonta jossain päin Suomea. Aloitteita on tehty mm. Kanta-Hämeen, Etelä-Karjalan sekä Satakunnan hyvinvointialueiden valtuustoissa.

Mikäli tämä kuulostaa tutulta, se johtuu siitä, että Yhdysvalloissa antigender -liike on pyrkinyt askel askeleelta muuttamaan aborttilainsäädäntöä synkempään suuntaan.

Joko persujen ja KD:n muisti on pelottavan huono tai sitten molempien politiikka ammentaa voimansa äärikonservatiivisesta, ihmisvihamielisestä ideologiasta, josta antigender -liike on esimerkki. Suomessa osa sitä liikettä on kirkon sisällä toimiva Aito Avioliitto ry. Eikä pidä unohtaa, että eräs lhbtiqa+ -ihmisiä avoimesti vihaava poliitikko on saanut ja ilomielin ottanut vastaan oikeusapua Yhdysvalloissa vihajärjestöksi julistetulta yhdistykseltä, joka on osa antigender -liikettä.

Ihmisoikeuksien tulee olla aina etusijalla. Oikeus hoitoon, omaan kehoon ja aborttiin on tärkeämpi kuin ihmisoikeuksien vastaiset uskonnolliset käsitykset. Hoitoa ei saa evätä keneltäkään uskontoon vedoten. Se on epäinhimillistä ja väärin.

Usein raskaudenkeskeytyksen tekee raskaana oleva itse ottamalla pillerin, jonka saa uuden lain myötä terveyskeskuslääkäriltä ilman pakollista sairaalakäyntiä tai pakkoa selittää syytä abortille. Mikäli tarvitaan kaavinta, sen tekee gynekologi.

Abortti on ihmisoikeus eivätkä ihmisoikeudet koskaan ole jaettavissa tai omantunnonkysymys.

Lapsenoikeuksien puolesta huutavia kristillisdemokraatteja ja muita äärikonservatiivisia voimia kiinnostaa lapsenoikeudet tasan niin kauan kuin puhutaan syntymättömästä elämästä, mutta lapsen syntymän jälkeen kiinnostus sammuu kuin saunalyhty. Tämän näkee nykyisen hallituksen äärioikeistolaisesta poliittisesta linjasta, jota myös kristillisdemokraatit ovat hallituspuolueena toteuttamassa.

Sinimusta hallitus aikoo leikata raa'asti koulutuksesta ja pienituloisilta. Tähän joukkoon usein kuuluu niin työssäkäyviä kuin työttömiä, yksinasuvia ja perheellisiä. Hallituksen politiikka on julmaa ja ihmisvihamielistä. Toimien myötä lapsiperheköyhyys lisääntyy ja ihmisten tulevaisuuden näkymät heikkenevät entisestään, kun yhteiskunnan turvaverkkojen rippeitäkin tuhotaan.

Kristillisdemokraatit väittävät puolustavansa kristillisyyttä ja perinteisiä perhearvoja, mutta todellisuudessa se ei edusta kuin omaa mustaa linjaansa ja puhuu muutaman vanhoilliskristityn äänellä muita vastaan.

KD:n ehdotus on osa antigender- liikkeen toimintaa ja sillä yritetään heikentää naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Antigender vastustaa kaikkea kehitystä eikä sille pidä antaa tilaa ollenkaan.

Toteutuessaan ehdotus olisi tuhoisa. Kolme syytä miksi:

1. Abortti on osa terveydenhuoltoa ja idea olisi, että lääkäri voisi kieltäytyä hoitamasta osaa potilaistaan. Niin ei voi tehdä. Se on ammatinvalintakysymys. Lisäksi Suomen aborttilainsäädäntö on juuri päivitetty kunnioittamaan raskaana olevan omaa tahtoa, kiitos kansalaisyhteiskunnan aktivismin. Se siis on suomalaisten vahva tahto.

2. Terveydenhuollon pitää olla saavutettavissa riippumatta asuinpaikasta. Jos lääkäri saisi kieltäytyä tekemästä raskaudenkeskeytystä, voisi Suomeen syntyä alueita, joilla abortin saaminen olisi vaikeaa tai mahdotonta.

3. Laki ja käytännön toteutus saattavat erota toisistaan, ja niistä voi syntyä porsaanreikä, joka estää abortin saamisen. Hyvä esimerkki tästä löytyy Italista, jossa laki takaa raskaudenkeskeytyksen omasta tahdosta, mutta todellisuudessa jopa 80% Italian lääkäreistä kieltäytyy abortin tekemisestä.

Punainen sateenkaari ei hyväksy tällaisia ihmisoikeuksien ja itsemääräämisoikeuden vastaisia ehdotuksia.

Me puolustamme kohdullisten oikeutta ja päätäntävaltaa omaan kehoonsa ja jokaisen oikeutta ihmisarvoiseen elämään, johon kuuluu mm. oikeus riittävään toimeentuloon, hyvä koulutus ja hyvä terveydenhuolto.

Hyvinvointialueet eivät saa tuhota hyvinvoinnin rippeitä vetoamalla esimerkiksi talouteen tai uskontoon.

Sen sijaan, että pohditaan ihmis- ja itsemääräämisoikeuden heikennyksiä, on syytä vaatia mm. hyvinvointialuiden johtajien ylisuurien palkkojen leikkaamista sekä alueiden valtionrahoituksen nostamista riittävälle tasolle.