6. joulukuuta 2023

Punainen sateenkaari itsenäisyyspäivänä: Minkälainen on Suomi 2023?

Minkälainen on Suomi 2023?

Orpon ja Purran sinimusta äärioikeistohallitus rellestää ja kylvää tuhon siemeniä: Leikkaukset kohdistuvat lapsiin, köyhiin, koulutukseen, hyvinvointiin ja kulttuuriin. Työläisten oikeuksia heikennetään ja rikkaita suojellaan monin erilaisin toimin. Eriarvoisuus kasvaa ja syvenee.

Viimeisiä luonnonmetsiä hakataan suojelemisen sijaan. Luonnonvaraisia eläimiä vainotaan, ei suinkaan suojella. Kaikkea tätä luonnosta vieraantumista perustellaan kannanhoidolla.

USA:n ote Suomesta on tiukempi kuin koskaan ja se voi vielä kiristyä. Hallitus on allekirjoittamassa alueluovutuksia USA:n sotilastukikohdiksi myöntävää sopimusta 18.12., joka mahdollistaa ihmisoikeusloukkauksien tapahtumisen tukikohdissa. Suomen tuomiovalta ei ulottuisi välttämättä edes USA:n joukkojen syyllistyttyä seksuaali- ja väkivaltarikoksiin.

Me elämme tiiviisti menneessä. Kuvittelemme itsenäisyytemme olleen sotien saavutus. Talvisotaa romantisoidaan, vaikka itsenäisyys vahvistui Leninin kansallisuuspolitiikasta, joka tukeutui ajatukseen kansojen itsemääräämisoikeudesta.

Vapaus, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus. Kaikki arvoja, joita ei Suomessa ole, sillä ne on joko myyty aikoja sitten tai niitä ei ole vielä koskaan ollutkaan. Suomi on maa, joka ei tunnista sukupuolen moninaisuutta. Jossa ei voi olla oma itsensä avoimesti turvallisuussyistä. Jossa perheellistyminen on monen kohdalla vain haave. Jossa militarismia perustellaan pelolla ja itsepuolustuksella. Jossa natseja suojellaan kaduilla ja eduskunnassa. Jossa uskonto ja humanitaarisuus ovat kasvavassa määrin napit vastakkain. Jossa uskonto ja uskonnonvapaus voidaan kerta toisensa jälkeen valjastaa aseiksi kaikkea uutta kohtaan, mikä ei sovi omaan ajatusmaailmaan, jopa muita uskontoja vastaan. Uskonnolla voidaan perustella tappamista, alistamista, raiskauksia ja kaikkea muuta hirveää. Mutta uskonto ei tee mitään noista. Ihmiset tekevät.

Joka rahoittaa kansanmurhaa. Joka sulkee rajansa turvallisuuteen vedoten, ja rikkoo kansainvälisiä sopimuksia yksi toisensa perään. Joka syventää ihmisten ahdinkoa sen sijaan, että kaventaisi tai poistaisi sitä.

Suurpääoman ja sotapolitiikan liitoille on vaihtoehtoja. Se tarkoittaa työtä rauhan, ympäristön, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin eteen. Se tarkoittaa antifasistista, solidaarisempaa politiikkaa sekä kansainvälisen yhteistyön vahvistamista.