16. joulukuuta 2023

Sukupuolineutraali wc on kaikille

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina 14.12. tutkijaprofessori Anna Rotkirchin näkemyksistä sukupuolineutraaleihin vessoihin sen jälkeen, kun poliisi tiedotti raiskausepäilystä koulun tiloissa Ylitorniossa. Rotkirch puhui jutussa hyvin asenteellisesti ja kaiken lisäksi virheellisesti. Vessa jossa epäilty raiskaus tehtiin, ei ollut sukupuolineutraali vaan sukupuolitettu, joten unisex-vessojen nostaminen esiin oli epärelevanttia ja asiatonta. Hän käytti raiskausta kimmokkeena tuoda oma inhonsa yhdenvertaisuutta lisääviä unisex-vessoja kohtaan kaikkien tietoon. Rotkirchin binäärisestä puhetavasta huomaa, ettei hän ymmärrä sukupuolen moninaisuutta tai sukupuolittamattomien wc-tilojen tarpeellisuutta. Lisäksi hän vähättelee naisia ja tyttöjä puhumalla "heikomman sukupuolen toiveista".

Rotkirch sulkee ulos sukupuolivähemmistöihin kuuluvat, jotka mitenkään naisia vähättelemättä, kohtaavat vielä monipuolisempia uhkia sukupuolestaan johtuen.

Huoli omasta turvallisuudesta wc-tiloissa on vakava asia, johon tulee hakea rakentavia ratkaisuja ilman, että itse wc-tiloja vastaan ryhdytään käymään taistelua. Ei tule myöskään unohtaa, että sukupuolineutraalit vessat ovat lähtökohtaisesti lähes aina hyvin toimivia ja turvallisia tiloja. Hyvä esimerkki tällaisesta tilasta on Helsingin keskuskirjasto Oodin wc-tilat.

Suomessa tasa-arvolaki kieltää eriarvoisen kohtelun sukupuolen, sukupuoli-ilmaisun tai sukupuoli-identiteetin perusteella – kaikilla tulee siis olla yhtäläinen oikeus wc-tilojen käyttöön. Tämän toteutuminen edellyttää sukupuolineutraalien wc-tilojen lisäämistä tai sukupuolitettujen tilojen muuttamisen sukupuolineutraaleiksi.

Aiheeseen liittyen Vantaalla ja Porissa tehtiin tammikuussa kuntalaisaloitteet, joissa esitettiin, että kaupungin tiloissa ja palveluissa mahdollistetaan sukupuolittamattomia wc-tiloja. Lisäksi kaupungin tulee laatia alueellaan toimiville yrityksille ja työpaikoille ohjeistus ja suositus sukupuolittamattomien wc-tilojen mahdollistamisesta.

Kaikki henkilöt eivät ole yksiselitteisesti miehiä tai naisia – heille sopivia wc-tiloja ei ole yleensä tarjolla lainkaan. Sukupuolittamaton wc on tila, jossa voi käydä kuka tahansa sukupuolesta riippumatta ja sillä otetaan huomioon vähemmistöihin kuuluvat. Julkisten vessojen olisi syytä olla sukupuolittamattomia, jotta vähemmistöihin kuuluvien ei tarvitsisi miettiä, voiko sinne mennä. Sukupuolittamattomat wc-tilat helpottavat muun muassa lasten ja vanhempien asiointia vessoissa.

Tämä on yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeuskysymyksen lisäksi saavutettavuus- ja esteettömyyskysymys. Sukupuolineutraali vessa ei sulje pois sukupuolitettuja vessatiloja vaan tulisi niiden rinnalle mikäli se on mahdollista niin, ettei sukupuolineutraali vessa tarkoita esimerkiksi inva-vessaa, jolla on jo oma käyttäjäkuntansa, jonka käytölle sen on oltava vapaa. Muutoin sukupuolitetuista vessatiloista tulisi automaattisesti sukupuolineutraaleja.

Jokaisesta sukupuolittamattomasta wc-tilasta tulisi löytyä roskikset sekä maksuttomia kuukautissuojia, sillä niihin ei välttämättä kaikilla tarvitsevilla ole varaa tai niitä ei ole mukana.

Sukupuolittamattomassa vessassa voivat asioida kaikki. Se ei vie mitään keneltäkään pois vaan on helpotus kaikille.

Akira Siivonen ja Jiri Mäntysalo - Punaisen sateenkaaren aktivistit